Андрей Тарковски, починал на 29 декември преди 35 години, е един

...
Андрей Тарковски, починал на 29 декември преди 35 години, е един
Коментари Харесай

Тарковски: Никога не съм срещал умен актьор

Андрей Тарковски, умрял на 29 декември преди 35 години, е един от шепата режисьори, оформили киното през XX век. Името му стои до тези на Бергман, Антониони, Фелини, Бунюел, Куросава. В късия си живот той снима седем пълнометражни кино лентата – " Иваново детство “ (1962), " Андрей Рубльов “ (1966 ), " Соларис (1972), " Огледало “ (1974 ),  " Сталкер “ (1979 ), " Носталгия “ (1983) и " Жертвоприношение “ (1986 ) – всеки от които е по своему шедьовър.

Режисьорът е роден на 4 април 1932 година в село Завраже, Съюз на съветските социалистически републики, а умира през 1986-а в Париж, където се лекува от рак на белия дроб. Погребан е в съветското гробище " Сен Женевиев дьо Боа " във френската столица. 

За Тарковски е писано доста, само че най-хубавият метод да го опознаеш е да гледаш филмите му. А има и различен метод - да се прочете " Мартиролог ", книгата-дневник, която режисьорът стартира да води по време на подготовката за " Соларис " през 1970 г. Последната записка е от 15 декември 1986 година - две седмици преди гибелта му. В " Мартиролог " Тарковски не е писал доста за работата си, само че там има и метафизичен размишления, и цитати от преди малко прочетени или прелистени книги, и рисунки, и битови описания на строителството на селската му къща, и бележки за креативните проекти, и много неласкави отзиви за неговите сътрудници и съвременници. 

За пръв път " Мартиролог " излиза в Германия през 1992 година, следват изявления във Франция и Италия, а на съветски може да се откри свободно в интернет. Засега не е публично превеждан и издаван на български.

Неотдавна българският публицист, артист и сценичен режисьор Йордан Славейков подбра, преведе и сподели публично в обществените мрежи определени фрагменти от " Мартиролога ". Името на дневника значи алманах с жития на мъченици, само че тези жития изобилстват от безмилостна подигравка и язвителен хумор.

" Днес гледах " Ватерло " на Бондарчук. Горкият Серьожа. Срам ме е oт него "

" Гледах " Бяг " на Алов и Наумов. Ужасно е! Подигравка с всичко съветско - с характера, с мъжа, с офицера. По дяволите какво е това? "

" Отидох в Дома на киното - напих се и се сбих с В. Ливанов. Нито той, нито аз можем да излезем от вкъщи си - оставили сме си белези един на различен. На идващия ден той ми се обади и се извини. Явно е почнал пръв. Не помня нищо. "

" Актьорите са глупави. През живота си в никакъв случай не съм срещал интелигентен артист. Нито един път! Виждал съм положителни, зли, нарцистични, скромни, само че умни - в никакъв случай, нито един път. Видях един интелигентен артист - в " Поляната с дивите ягоди " на Бергман, и той се оказа режисьор ".

" Вярно, не одобрявам самия Чухрай. Той е малоумен, самовлюбен и некадърен човек. По едно време той стана идеолог на еснафството със своите филми " 41-ят " и " Балада за боеца ". Капризен, обезсърчителен и празен човек. "

" Швейцария е необикновено чиста, добре поддържана страна, в която се усеща добре изтощеният от суетност човек. Тя доста наподобява на лудница - тишина, учтиви сестри, усмивки... "

" Току-що прочетох научно-фантастичната повест на братя Стругацки " Пикник край пътя ". Бих могъл също и да направя дръзновен сюжет за някого. ”

" На 5 февруари " Соларис " илиза на екран в Москва. Премиерата е в кино " Мир ". Не в " Октомври " или в " Русия ", а в " Мир ". Началството не смята моя филм за заслужен за тези първи екрани. Нека, за тях ще е неприятно. Нека в кино " Русия " да си гледат техния лайнян Герасимов. Разбира се, няма да им желая нищо. И на премиерата няма да отида. Време ми е да схвана, че на никого не съм необходим. ”

" Андрон, негодникът, не ми връща заема. (над 500) "

" Разбира се, най- повсеместен, съразмерен и най -близък до романа " Престъпление и наказване " на Достоевски е сюжетът на Лев Кулиджанов. Но той го унищожи. "

" Не знам за какво, само че в последно време Хуциев почна зключително доста да ме нервира. Той получи топличко местенце в малкия екран, и се промени доста. Стана деликатен. С възрастта не стана по- малко детски. И, несъмнено, като режисьор е идеален непрофесионалист.`

" Срещнах се с М. Захаров, живописен началник на театъра на улица Чехов. Той желае да слага нещо. Не ми хареса позицията му. [Той] няма стратегия, няма театрални хрумвания, няма вероятности. Той е идеолог от някаква паланка с ръце в джобовете. Да върви по дяволите, толкоз е незабележим. ”

" Видях се в киностудията с Куросава. Обядвахме дружно. Той е в тежко състояние: не му дават " Кодак ", и го твърдят, че нашата лента е прелестна. Натресли са му Толя Кузнецов. Снимачната му група е ужасна. Доносници и кретени. Трябва някак да го предупредя за това, че всички го лъжат "

" Гледах " Къмпинг " (толкова жалко и претенциозно име) в спектакъл " Моссовет " - пиеса на Радзински, сложена от Ефрос. И пиесата е неприятна (много), и постановката е неприятна (също много). Много добра актриса е Нейолова - първокласна. Само че няма какво да играе. "

" Стана ясно, че Смоктуновский ще прави " Идиот " за малкия екран. Осем ли, 10 ли серии. Сам щял да играе, самичък да режисира. Ама какво ли пък той може да режисира? Та той е заубен като в гъста гора. "

" Бях на премиерата на Захаров в спектакъл " Ленком ". Весело, бодро; като цяло не на равнището на европейските театри, несъмнено. Всичко беше провинциално и шумно. Шутовско. Актьорите на Марк са пагубно неприятни. Особено дамите "

" Току-що (1 май) се върнах от Италия. Имаше нещо като премиера на " Соларис ". Пътувахме тримата - аз, Банионис и Наталия Бондарчук. Боже, какъв брой е глупава Наталия! "

" Вчера малко след полуощ, т.е. в нощта против девети, умря Мао Дзе Дун. Дреболия, само че приятна. "

" Американци са купили " Огледало " за разпространяване в Съединени американски щати. Напълно е вероятен в този момент и " Оскар ". На мен той не ми е необходим, само че това би била поредна стреличка, изстреляна към идиота Ермаш. "

" Изглежда в действителност " Сталкер " ще се окаже най -добрият ми филм. Това е прелестно, не повече. Или по-скоро, дава ми убеденост. Това не значи, че имам високо мнение за филмите си. Не ги одобрявам - в тях има доста лутане, последователност, фалш. (В " Сталкер " в най-малка степен). Просто другите вършат неведнъж по-лоши филми. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР